O

Onderhoud

Waarom is een warmtepomp onderhoud belangrijk?

In de eerste plaats is een degelijk onderhoud van warmtepompen noodzakelijk om het rendement ervan hoog te houden.

Daarnaast heeft een regelmatig onderhoud een positief effect op de levensduur van de warmtepomp installatie. Onverwachte storingen worden vermeden, waardoor de kans dat je zonder verwarming, verkoeling of warm water valt, minimaal is. Als eventuele problemen daarenboven vroeg ontdekt worden, is de kans op hoge reparatiekosten een stuk kleiner.

Minder onderhoudsvereisten dan traditionele energiebronnen

Een warmtepomp heeft dan wel een regelmatig onderhoud nodig, toch liggen de onderhoudsvereisten van een warmtepomp een stuk lager dan deze van een gasketel of mazoutketel. Dat komt omdat verbranding bij deze energiebronnen noodzakelijk is om verwarming te creëren. Het is die verbranding die de meest voorkomende defecten en uiteraard bijkomende kosten veroorzaakt.

Een warmtepomp hoeft daarentegen niets te verbranden om warmte te produceren. Dat is één van de voornaamste redenen waarom een warmtepomp veel minder onderhoud vereist dan andere warmtebronnen. Bovendien zorgt dit aspect ervoor dat de levensduur van een warmtepomp die van de traditionele verwarmingsbronnen sterk overstijgt.

Onderhoudscontract

Om een goed onderhoud van een warmtepomp te garanderen, kiezen de meeste mensen voor een onderhoudscontract. Zo’n contract houdt in dat een onderhoudsmonteur ongeveer één keer om de twee jaar komt controleren of er onderdelen van de warmtepomp vervangen of bijgesteld moeten worden.